6 substante care imbatranesc pielea ce se gasesc in alimentele procesate

Pielea este cel mai mare organ al corpului si este expusa zilnic la factori de stres interni si externi, cum ar fi poluarea, soarele, hormonii si alimentatia. Unele dintre aceste lucruri nu le putem controla, dar altele depind de alegerile noastre. Alimentatia este unul dintre cele mai importante aspecte care influenteaza sanatatea si aspectul pielii noastre. Daca mancam alimente nesanatoase, pline de substante chimice, conservanti, zaharuri si grasimi, nu numai ca ne afectam organismul, dar si pielea noastra. Aceste alimente pot provoca inflamatii, oxidare, deshidratare si imbatranire prematura a pielii. Iata 6 substante care imbatranesc pielea ce se gasesc in alimentele procesate si pe care ar trebui sa le evitam:

  1. Zaharul. Zaharul este unul dintre cei mai mari dusmani ai pielii. Consumul excesiv de zahar favorizeaza aparitia cariilor dentare, creste riscul de obezitate, inflamatie si boli cronice precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Zaharul hraneste si bacteriile nocive si celulele canceroase, ingreunand functia sistemului imunitar. Din cauza ca este excesiv de acid, zaharul cauzeaza in mod direct inflamatia. Un studiu dermatologic din 2010 a constatat, de asemenea, ca zaharul imbatraneste pielea. Adica ne provoaca riduri si ne face pielea mai uscata si mai putin elastica. Acest proces se numeste glicare si presupune legarea moleculelor de zahar de proteinele din piele, cum ar fi colagenul si elastina, care ii asigura fermitatea si elasticitatea. Astfel, pielea devine mai fragila, mai subtire si mai predispusa la leziuni.
  2. Indulcitorii artificiali. Indulcitorii artificiali sunt folositi pentru a inlocui zaharul in unele alimente si bauturi, cum ar fi bauturile dietetice, guma de mestecat, bomboanele si produsele de patiserie. Desi au mai putine calorii decat zaharul, indulcitorii artificiali nu sunt mai sanatosi pentru piele. Zaharurile si indulcitorii procesati declanseaza eliberarea mesagerilor inflamatorii, numiti citokine. Siropul de porumb, mai ales, cauzeaza inflamatia ficatului si favorizeaza aparitia bolii ficatului gras nealcoolic. Inflamatia cronica este asociata cu imbatranirea pielii, deoarece distruge tesutul conjunctiv si reduce capacitatea de regenerare a pielii.
  3. Uleiurile vegetale. Uleiurile vegetale de gatit, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, de porumb, de soia sau de rapita, sunt folosite in multe gospodarii si restaurante si sunt bogate in acizi grasi omega-6 si sarace in acizi grasi omega-3. Consumul in exces de acizi grasi omega-6 declanseaza productia de substante chimice pro-inflamatorii, care provoaca dezechilibre in corp. Inflamatia este un factor major care contribuie la imbatranirea pielii, deoarece afecteaza bariera naturala a pielii, care o protejeaza de deshidratare, infectii si alergii. Acizii grasi omega-6 pot, de asemenea, sa interfereze cu productia de colagen si elastina, care sunt esentiale pentru mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.
  4. Grasimile trans. Grasimile trans sunt grasimi nesaturate care au fost modificate chimic pentru a avea o durata de viata mai lunga si o textura mai crocanta. Se gasesc in alimente procesate, cum ar fi margarina, untura, prajituri, biscuiti, chipsuri, covrigei si fast-food. Grasimile trans sunt binecunoscuti pentru efectul lor dublu nociv: cresc nivelul de colesterol “rau” si reduc in acelasi timp nivelul de colesterol “bun”. Acestia cresc si raspunsul inflamator. Grasimile saturate sunt si ele la fel de nocive: mai multe studii au aratat ca grasimile saturate declanseaza inflamatia adipoasa (a tesutului gras), care este un indicator pentru boala cardiaca, dar si un factor care agraveaza inflamatia artritei. Grasimile nesanatoase pot afecta si pielea, deoarece pot reduce fluxul sanguin catre piele, ceea ce duce la o oxigenare si o nutritie mai slaba a celulelor pielii. Grasimile trans pot, de asemenea, sa diminueze nivelul de antioxidanti din piele, care o protejeaza de radicalii liberi si de stresul oxidativ.
  5. Sarea. Sarea este un condiment indispensabil in bucatarie, dar si un ingredient comun in multe alimente procesate, cum ar fi mezelurile, branzeturile, sosurile, supele, snack-urile si painea. Sarea este necesara pentru echilibrul hidric si pentru functionarea normala a celulelor, dar consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra sanatatii si a pielii. Sarea in exces poate provoca retentie de apa, care se manifesta prin umflarea fetei, a mainilor si a picioarelor. Retentia de apa poate, de asemenea, sa agraveze cearcanele si pungile de sub ochi, care dau un aspect obosit si imbatranit. Sarea poate, de asemenea, sa deshidrateze pielea, ceea ce duce la uscaciune, iritatie si riduri.
  6. Alcoolul. Alcoolul este o bautura care se consuma ocazional sau frecvent, in functie de preferintele si obiceiurile fiecaruia. Alcoolul are efecte negative asupra sanatatii, dar si asupra pielii. Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca elimina apa din organism, provocand deshidratarea. Deshidratarea afecteaza pielea, deoarece reduce volumul si elasticitatea celulelor pielii, ceea ce duce la uscaciune, riduri si crapaturi. Alcoolul poate, de asemenea, sa dilate vasele de sange de la suprafata pielii, ceea ce duce la roseata, inflamatie si cuperoza. Alcoolul poate, de asemenea, sa interfereze cu absorbtia de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea pielii, cum ar fi vitamina A, vitamina C, zincul si fierul.

Concluzie

Pielea este oglinda sanatatii noastre si reflecta ceea ce mancam si bem. Daca vrem sa avem o piele frumoasa, tanara si sanatoasa, trebuie sa avem grija de alimentatia noastra si sa evitam alimentele procesate, care contin substante care imbatranesc pielea. In schimb, trebuie sa alegem alimente naturale, proaspete si bogate in nutrienti, care hranesc pielea si o protejeaza de factorii de stres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *