Pastele este o sarbatoare plina de traditii si simboluri, iar una dintre cele mai frumoase obiceiuri este vopsirea oualor. Insa, in loc sa folosim vopseluri artificiale, care pot contine substante chimice daunatoare, de ce sa nu incercam sa vopsim ouale cu ingrediente naturale, pe care le avem la indemana in bucatarie? Astfel, vom obtine niste oua colorate in mod natural, sanatoase si ecologice.
Iata 9 solutii naturale de a vopsi ouale de paste, cu care putem obtine culori variate si surprinzatoare:
Rosu – se obtine cu suc de sfecla rosie. Fierbem sfecla rosie cu o lingura de sare si una de otet, obtinand astfel sucul de sfecla rosie. Punem ouale deja fierte in acest suc si le lasam peste noapte. In functie de concentratia sucului si de culoarea cojii de ou, putem obtine nuante de la roz deschis pana la un rosu intens, spre maro.
Galben – se obtine cu turmeric. Vopseaua de turmeric se obtine din apa, sase linguri de turmeric, o lingura de sare si una de otet. Fierbem amestecul timp de 30 de minute, dupa care scufundam ouale si le lasam cateva ore bune, ca vopseaua sa prinda.
Verde – se obtine cu spanac sau iarba verde. Fierbem spanacul sau iarba verde ca sa obtinem vopseaua. Nu uitam sa adaugam o lingura de sare si una de otet. Punem ouale deja fierte si le lasam in vopsea cateva ore, chiar si peste noapte, ca sa avem o culoare mai intensa.
Albastru – se obtine cu varza rosie. Tocam o varza mare rosie cuburi si o punem la fiert in apa, impreuna cu o lingura de sare si una de otet. Fierbem timp de 30 de minute, pana obtinem vopseaua. Lasam ouale in aceasta solutie pana obtinem culoarea dorita
Mov – se obtine cu afine. Avem nevoie de o punga cu afine congelate, pe care le fierbem intr-un litru de apa, cu o lingura de sare si una de otet. Lasam ouale in aceasta solutie cateva ore
Portocaliu – se obtine cu coji de ceapa galbena sau morcovi. Fierbem cojile de la sase-opt cepe galbene mari, timp de 30 de minute, cu o lingura de sare si una de otet. Lasam ouale cateva ore bune sau chiar peste noapte. Putem face acelasi lucru cu morcovi in loc de ceapa
Maro – se obtine cu cafea sau ceai. Procedura este aceeasi ca si mai sus: facem o vopsea concentrata din cafea sau ceai cat mai colorat, in care lasam ouale peste noapte
Rosu-caramiziu – se obtine cu pudra de paprika sau chili. Facem o solutie din minim trei linguri de pudra de chili, pe care o fierbem 30 de minute, cu o lingura de sare si una de otet, in care lasam ouale cateva ore sau peste noapte
Lavanda – se obtine cu suc de grapefruit rosu. Fierbem un grapefruit rosu taiat in bucati, cu o lingura de sare si una de otet, pana obtinem un suc colorat. Lasam ouale in acest suc cateva ore